Winorośl
:
Nero d`Avola
Winnica:
Azzienda Vitivinicola Vaccaro
WWW:
www.vinivaccaro.it
Apelacja:
DOC Salaparuta
Region:
Sycylia
Państwo:
Włochy
Kolor: wino czerwone
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2011-07-15
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2009
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
śliwka
truskawka
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Podawane w parze degustacji ślepej z AN2. Chyba nikogo nie dziwi, że wszyscy skupili wszystkie swoje odczucia na tej drugiej butelce? Generalnie przemknęło bez echa, może z uwagą że smakuje jak młode wino bez specjalnych cech. Połowa wina dojrzewała przez 2 miesiące w małych beczkach bariqque z dębu francuskiego, ale nic tych zabiegów nie potwierdzało. Natomiast już po degustacji ze strony internetowej dowiedziałem się, że wino pochodzi z upraw organicznych. Odnoszę wrażenie, że mimo ograniczonej wydajności nie pomogło to w uzyskaniu ciekawego smaku. Czyli znów organiczne wino i bez zachwytu z mojej strony.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania