Grono
:
Merlot, Refosco, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Winnica:
Azienda Agricola Bastianich
WWW:
www.bastianich.com
Apelacja:
Colli Orientali del Friuli DOC
Region:
Friuli Venezia Giulia
Kraj:
Włochy
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino produkowane na wyłączność sieci restauracji Batali i Bastianich o składzie: 50% Merlot, 30% Refosco, 15% Cabernet Sauvignon i 5% Cabernet Franc w winnicy zlokalizowanej w Villages of Buttrio, Premariacco, Cividale. Wino dojrzewa oddzielnie 18 miesięcy a następnie po kupażowaniu jeszcze rok w butelkach. Przeznaczone do przechowywania nie więcej niż 15 lat od daty fermentacji.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-01-29
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2004
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Wino wysokiej jakości (88-94pt)
Porównanie jakości do ceny:
Nie wiem ile kosztowało to wino
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Dojrzałe, choć mogłoby jeszcze poleżeć
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pasztety
grzyby smażone lub duszone
pieczone mięso
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Różnorodność smaków
Intensywność konkretnego odczucia smakowego lub całej gamy smaków
Wrażenie słońca zamkniętego w butelce
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Indywidualne piętno producenta
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
nieokreślone czarne owoce
goździki
wanilia
Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji
Opisowa ocena wina:
Drugie wino z restauracji Del Posto sieci BandB na Manhatanie. Czuć klasę producenta, choć mimo dekantacji wino było cały czas przesiąknięte jakby zapiaszczoną wanilią. Wydaje mi się, że powinno poleżeć jeszcze rok. Ale w sumie chyba właściciel restauracji i jednocześnie winnicy wie co robi, kiedy podaje gościom swoje wino. Indywidualne piętno robi wrażenie - wino z gatunku trudnych do porównia z innymi. Dodatkowo trudno wychwycić smaki charakterystyczne dla konkretnego owocu - raczej jest to mieszanka czerwonych i ciemnych jagód różnego rodzaju bez wskazania na konkretną z nich jako dominującą w bukiecie.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania