Winorośl
:
Carmenere
Winnica:
Vina Santa Carolina
WWW:
www.santacarolina.cl
Apelacja:
Rapel Valley
Region:
Central Valley
Kraj:
Chile
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Wino dojrzewające około 12 miesięcy w beczkach dębowych. Na niektórych etykietach z tej serii znajduje się dopisek Gran Reserva.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2009-07-02
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2006
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Wymaga dekantacji
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
steki i dania duszone z bogato doprawionymi sosami
wieprzowina grilowana
Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
czarny bez
jeżyna
dąb
Przyczyny zakupu wina:
Dostałem to wino w prezencie
Opisowa ocena wina:
Absolutnie inne wino w porównaniu do rocznika 2005. Fakt, że chyba coś pokręciłem z tym wpisem z 2005 roku. Degustacja odbywała się 2 lata po zbiorach, więc wygląda, że wino leżakujące dłużej było bardziej surowe. Muszę coś poprawić w bazie lub w programie w tej kwestii. Generalnie po 3 letnim leżakowaniu wino stało się nadającym do picia, choć może rocznik też tu trochę namieszał?
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2009-04-27
Autor oceny:
mwi
Zbiory:
2005
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Bardzo wyraziste, ale bez przesady
Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilka godzin
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania
Fascynacje związane z tym winem:
Nie potrafię określić przyczyny fascynacji
Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czarne owoce
czarny bez
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Wino jest tak pełne odczuć, że można powiedzieć, że wszystkiego jest tak bardzo dużo, że zabiło to fascynację tym winem. Potężna kwasowość, silne garbniki, mocny alkohol, intensywny ekstrakt. Ale mimo takich potężnych odczuć wino nie jest wspaniałe, tylko jakieś takie zwykłe. Może powinno poleżeć w piwnicy jeszcze kilka lat, a może być zdekantowane i po dekantacji postać jeszcze kilka godzin? Trudno powiedzieć, ale rano dalej było jeszcze nie otwarte, mimo kilkunastu godzin natleniania. Degustowałem tego samego dnia 3 butelki z serii Barrica Selection tego producenta (Carmenere, Syrah i Cabernet Sauvignon) i odnosiłem wrażenie, że wina te są niemal identyczne. Jeśli taki efekt chciał osiągnąć producent, to mu się udało. Jeśli nie, to chyba jakaś fascynacja przesłoniła mu produkcję wina.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania