Cono Sur Reserva Merlot

Cono Sur Reserva Merlot

Szczep : Merlot

Winnica: Vina Cono Sur

WWW: www.conosur.com

Apelacja: Colchagua Valley

Region: Centrall Valley

Kraj: Chile

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino z rowerem, wersja dojrzewająca w beczkach dębowych.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2008-08-28

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2007

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Zbyt surowe, za mało dojrzałe, powinno jeszcze poleżeć w beczce lub butelce

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczepy da się rozróżnić po głebszej analizie

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pasztety
czerwone mięso gotowane
makarony z sosem na bazie pomidorów
dojrzałe sery
grilowane ryby

Fascynacje związane z tym winem:
Ciekawa tanina (jakby nie dębowa)
Harmonia bukietu pierwszego i drugiego nosa oraz końcówki
Bardzo długo trwająca końcówka
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce leśne
czarny bez
wiśnia

Przyczyny zakupu wina:
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)
Wygląd etykiety (np. atrakcyjna graficznie)

Opisowa ocena wina:
Jakkolwiek nie czyć w tym winie żadnych konkretnych doznań sugerujących to twierdzenie, ale przez skurę czuję, że to wino powinno znacznie dłużej poleżeć, aby pokazać głębię swoich możliwości. Dzisiaj czuć trochę jeszcze niezrównoważoną taninę przeciwstawioną czasami niemal słonecznej słodyczy owoców (ale bardzo wyrazistych). Spodziewam się ciekawych doznań za kilka lat. Myślę, że 5 lat od chwili fermentacji będzie właściwym momentem na jego wypicie.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich