Winorośl
:
Furmint, Muscat
Winnica:
Dereszla
WWW:
www.dereszla.com
Apelacja:
Bodrogkeresztur
Region:
Tokaj
Państwo:
Węgry
Kolor: wino białe
Informacje:
Kupaż: 80% Furmint, 20% Muscat. Wino powstaje jako wynik francusko węgierskiej spółki winnej.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-08-18
Autor oceny:
oakpark
Rocznik:
2008
Zgodność z typem:
Prawie w moim typie
Jakość wina:
Dobre wino codzienne(76-79pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Nie potrafię określić
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność
Dojrzałość, czas leżakowania:
Nie potrafię określić
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Nie oceniam
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
Nie mam zdania
Fascynacje związane z tym winem:
Bardzo długo trwająca końcówka
Co się w tym winie nie podobało:
Alkohol (niepoprawne frakcje)
Poztywne wyczuwane aromaty:
winogrona
Przyczyny zakupu wina:
Cecha lub cechy spoza tej listy
Opisowa ocena wina:
Ciekawośc - 1szy stopień do piekła pisał św. Bernard z Clairvaux.... zaspokojona ale podzwania przekonanie, że kupaż nie najszczęśliwszy albo coś nie tak w jednym składniku - np. zbyt pusty smak furmintu poprawiony muszkatelem, wino jest poprawne... ale tokaj ma zwykle swój charakter a tu ... czegoś brakuje. Może sie zresztą czepiam bo nie powinno się tego pić po aszu bor.... mea culpa!
Poprzednia ocena:
Data degustacji:
2009-01-17
Autor oceny:
HALICZ
Rocznik:
2008
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)
Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność
Dojrzałość, czas leżakowania:
Nie oceniam
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Jeszcze nie potrafię określić tak subtelnych kwestii
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
Fascynacje związane z tym winem:
Smak (np. smak jakiegoś konkretnego owocu)
Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina
Poztywne wyczuwane aromaty:
nie potrafię ich określić
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania