Szczep
:
Grenache, Syrah, Mourvedre
Winnica:
Cave Gigondas Cooperative
WWW:
www.cave-gigondas.fr
Apelacja:
AOC Beaumes de Venise
Region:
Dolina Rodanu
Państwo:
Francja
Kolor: wino czerwone
Informacje:
Kupaż zawierający 70 do 80% Grenache. Producent sugeruje, że wino to jest najlepsze 3-4 lata po zbiorach. Najlepiej będzie pasowało jako dodatek do łopatki jagnięcej w ziołach.
Dla tych co lubią whisky:
Dla tych co lubią rum:
Dla tych co lubią wina:
Data degustacji:
2010-01-09
Autor oceny:
mwi
Rocznik:
2004
Zgodność z typem:
Wino w moim typie
Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)
Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny
Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości
Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy
Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników
Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu
Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku
Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku
Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie
Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Łatwo się pomylić. Szczepy bardzo słabo, bądź wogóle niewyczuwalne
Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę
Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
łagodne sery
grzyby smażone lub duszone
pieczone mięso
grilowane ryby
białe mięso duszone w delikatnym sosie
Fascynacje związane z tym winem:
Ogólna harmonia lub nienachalne bogactwo wszystkich cech
Co się w tym winie nie podobało:
Zbyt szybko się utleniło lub straciło swoje walory
Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone owoce leśne
czereśnia
jeżyna
Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy
Opisowa ocena wina:
Biorąc pod uwagę sugestie producenta ta butelka powinna już pójść do zlewu albo przynajmniej do duszenia mięsa. A jednak jest znacznie lepsza niż by to wynikało z sugestii enologa. Świeże, trochę silniej zbudowane na kwasowości niż na taninie, ale wcale nie za mocno kwasowe. Bardzo dobrze zrównoważone. Po kilku godzinach od otworzenia butelki wino trochę straciło swojej cudownej równowagi. Dziwne było to, że nabrało trochę więcej kwasowości co spowodowało, że taniny wydawały się być trochę za młode i zielone. Ani śladu tego, że wino dojrzewało za długo. Nie kupię kolejnej butelki tego samego wina, ale ciekaw jestem jak by smakowało za rok. Sądzę, że w dobrych warunkach jakość tego wina nie pogorszy się przez ten czas.
Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania