Premium Wine Pinot Noir de Purcari

Premium Wine Pinot Noir de Purcari

Szczep : Pinot Noir

Winnica: Vinaria Purcari

WWW: www.purcari.md

Region: Purcari

Kraj: Mołdawia

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego. W różnych rocznikach przez różny okres, ale nie mniej niż 12 miesięcy. Wino wytwarzane zgodnie z normami ISO 9001.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2011-03-12

Autor oceny:
HALICZ

Rocznik:
2008

Zgodność z typem:
Prawie w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Trochę za drogie przy tej jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność

Dojrzałość, czas leżakowania:
Nie oceniam

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Jeszcze nie potrafię określić tak subtelnych kwestii

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Gotowe do spożycia zaraz po otwarciu

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
łagodne sery
zimne nóżki
pasztety
czerwone mięso gotowane

Fascynacje związane z tym winem:
Nic

Co się w tym winie nie podobało:
Coś mi się nie podobało, ale nie potrafię tego określić

Poztywne wyczuwane aromaty:
brak pozytywnych aromatów

Przyczyny zakupu wina:
Polecenie zaufanego sprzedawcy

Opisowa ocena wina:
nastepnego zakupu raczej nie będzie




Poprzednia ocena:

Premium Wine Pinot Noir de Purcari

Data degustacji:
2008-05-13

Autor oceny:
mwi

Rocznik:
2005

Zgodność z typem:
Nie w moim typie

Jakość wina:
Zupełnie dobre wino (80-84pt)

Porównanie jakości do ceny:
Atrakcyjny stosunek jakości do ceny

Kwasowość:
Zbyt kwaśne, zbyt wysoki poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników

Alkohol:
Zbyt słaby, zbyt niski poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Zbyt tradycyjny, francuski, ziemisty, podkreślający terroir

Intensywność bukietu i smaku:
Trochę zbyt słaba intensywność

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep lub szczepy są w tym winie bardzo wyraziste

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Godzinę

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
białe mięso gotowane lub w galarecie
sałatki jarzynowe
sosy śmietanowe
owoce morza, sushi

Fascynacje związane z tym winem:
Różnorodność zapachów, bogactwo bukietu

Co się w tym winie nie podobało:
Słaba końcówka (słabe lub krótkotrwałe odczucia po przełknięciu wina)

Poztywne wyczuwane aromaty:
wiśnia

Przyczyny zakupu wina:
Był to zakup zupełnie nieprzemyślany (przypadkowy)

Opisowa ocena wina:
Pinot Noir do bólu w uszach. W kolorze cienkie i wodniste, w smaku podobnie, ale zupełnie atrakcyjne w porównaniu do francuskiej burgundii. Gdybym pił je bez wiedzy gdzie zostało wyprodukowane powiedziałbym że to Alzacja. Może trochę brakowało mi goryczki i tanin gdy było zimne. W ogóle nie czuć dwunastomiesięcznego dojrzewania w beczce.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich